torsdag 11 augusti 2011

Blåbärsbullar

Köpte en massa blåbär ifjol som blivit liggandes i frysen så igår fick jag ett ryck och prövade Leilas bullar med blåbärsfyllning, men jag skippade mandeln och satte pärlsocker isätllet. Prävade att grädda ett gäng i muffinsplåt men det blev ingen höjdare, svårt att få genomgräddade utan att bränna dem upptill. Så här kommer min version av recpetet. MUMS!

Lyxig vetedeg
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special

Fyllning
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 st ekologiskt ägg till pensling

Pärlsocker
Formar

Gör så här

Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.

Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, kardemumma, salt, tärnat smör och ägg.

Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.

Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.

Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.

Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.

Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord bred över fyllningen och blåbären.

Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.

Bred på smörkräm och strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.

Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor.

Lägg bitarna i pappersformar på en bakplåt.

Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker

Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.

1 kommentar:

Kajsa sa...

Åh, så gott! Bäst att jag skyndar mej ut och köper blåbär medan det fortfarande går!

Jag hade nog gjort som du också, och använt pärlsocker istället för mandel!