Köpte en massa blåbär ifjol som blivit liggandes i frysen så igår fick jag ett ryck och prövade Leilas bullar med blåbärsfyllning, men jag skippade mandeln och satte pärlsocker isätllet. Prävade att grädda ett gäng i muffinsplåt men det blev ingen höjdare, svårt att få genomgräddade utan att bränna dem upptill. Så här kommer min version av recpetet. MUMS!
Lyxig vetedeg
1 msk svarta kardemummakärnor
3 dl mjölk 3 %
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 st ekologiskt ägg
1.2 l vetemjöl special
Fyllning
100 g mjukt smör
2 msk malen kanel
1 dl råsocker
3 dl frysta blåbär
2 msk florsocker
2 msk maizena
1 st ekologiskt ägg till pensling
Pärlsocker
Formar
Gör så här
Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölken, strösocker, kardemumma, salt, tärnat smör och ägg.
Det bästa är att använda rumstempererat smör i vetedegen i stället för smält smör om man bakar i maskin. Fettet fördelas på ett annat sätt i bullarna och ger en smidigare deg och mjukare bullar. Om man blandar degen för hand är det lättare med smält smör men funkar även med mjukt smör i små tärningar.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Blanda smör, råsocker och kanel till en krämig fyllning.
Blanda lätt tinade bär med florsocker och Maizena i en skål. Maizenan tillsätts för att blåbären inte ska bli för vattniga
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord bred över fyllningen och blåbären.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0.5-1 centimeter tjock.
Bred på smörkräm och strö bären över degen och rulla ihop till en tajt rulle.
Skiva rullen i 3-4 centimeter breda skivor.
Lägg bitarna i pappersformar på en bakplåt.
Låt bullarna jäsa utan bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker
Grädda bullarna gyllene, i cirka 10 minuter.
torsdag 11 augusti 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Åh, så gott! Bäst att jag skyndar mej ut och köper blåbär medan det fortfarande går!
Jag hade nog gjort som du också, och använt pärlsocker istället för mandel!
Skicka en kommentar