onsdag 25 juli 2012

Baka

Igår efter jobbet fick jag ett bakil och snörde ihop bullar, falsk toscakaka och chokladbollar.. Önskar att jag hade mer tid över till bakning och mat för det är ju så kul!!

Fick sen besök av Palina och Kakkan så det blev kaffe med nybakat fika och surr. Den sistnämnda blev kvar och såg film och käkade popcorn, mys.

Så fröken Granström sov gott efter att väckarklockan ringt imorse... Blev 40 min sen till jobbet, oops...
K A R D E M U M M A B U L L A R 1 msk kardemummakärnor 3 dl mjölk 50 g färsk jäst 1 1/2 dl strösocker 1/2 tsk salt 150 g mjukt smör 1 ekologiskt ägg 11-12 dl vetemjöl special F y l l n i n g 200 g mjukt smör 1 dl strösocker 1 msk kanel Ägg till pensling Ljus sirap och vatten till pensling 1/2 msk kardemummakärnor 1/2 dl strösocker G ö r s å h ä r 1.Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. 2.Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg. 3.Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 4.Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter. 5.Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och baka ut till önskade bullar. Fyllning 1.Blanda smör, strösocker och kanel till krämig fyllning. 2.Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock. 3.Bred över smörkrämen. 4.Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark. 5.Skiva arken i 4 cm breda remsor och skär ett snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor). 6.Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. 7.Sätt ugnen på 200 grader. 8.Låt bullarna jäsa under en bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. 9.Pensla de nygräddade bullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Inga kommentarer: