lördag 22 juni 2013

Cheesecake med rökt lax, rädis- och gurksallad

Den här blev det premiär av på midsommarafton, den var inte alls dum så den blir det att göra fler gånger!

I n g r e d i e n s e r
7 skivor kavring
75 g smör eller margarin

2 gelatinblad

10 kalla kokta färskpotatisar
300 g kallrökt lax
4 hårdkokta ägg
1 kruka gräslök
1/2 purjolök

1 citronsaft
2 dl lättcrème fraiche
200 g philadelphiaost
salt och svartpeppar

R ä d i s -    o c h    g u r k s a l l a d
2 knippen rädisor
1 gurka
1 kruka dill
2 tsk pressad citronsaft
1/2 dl rapsolja

G ö r        s å        h ä r
Smula kavringen i en matberedare. Smält matfettet. Häll det över kavringen och mixa ihop. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant ca 24 cm i diameter (för 16 bufféport).
Lägg gelatinbladen i vatten enligt förpackningens anvisning.
Hårkoka äggen, låt dem kallna och skala dem. Tärna ägg, potatis och lax fint. Skär gräslöken och purjolöken fint. Riv det yttersta skalet av citronen.
Rör ihop crème fraiche och philadelphiaost. Blanda ner potatis, lax, ägg, gräslök och citronskal. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem på svag värme i en kastrull. Blanda ner lite av lax-potatisblandningen i gelatinet och se till så att det blandas. Tillsätt resten av blandningen och blanda ordentligt.
Häll fyllningen i formen, jämna till ytan och ställ i kylen minst 6 timmar.
Sallad: Ansa rädisorna och skär dem i små klyftor. Skala, kärna ur och skär gurkan i små tärningar. Skär dillen grovt.
Blanda rädisor, gurka och dill med citronsaft och rapsolja.
Garnera cheesecaken med grönsakerna.

Inga kommentarer: