tisdag 18 januari 2011

Fryst chokladmaräng med glass



Maräng
4 äggvitor
1 tsk pressad citron
1 1/2 msk kakao
2 dl strösocker

Glass
2 äggulor
1 dl florsocker
2 msk socker
1 msk cognac
2 dl vispgrädde
1 dl kesella

Sätt ugnen på 150 grader.

Vispa äggvitor och citronsaft till HÅRT skum. Blanda socker och kakao och vispa ner lite i taget.

Rita två cirklarna på bakplåtspapper med hjälp av en rund form med löstagbar botten. Bred ut smeten i cirklarna men lämna ca 2 cm eftersom de lyter ut något.
Grädda bottnarna i mitten av ugnen i ca 1 tim.

Rör ihop äggulor, socker, kakao och konjak. Vispa grädden hårt och rör ner äggsmet och kesella.

Lägg en marängbotten i formen. Bred över glassmeten och lägg på den andra marängen. Låt glassen stå i frysen i minst 4 tim.

Sikta över kakao, servera med frukt eller bär.


En perfekt efterrätt som går att förbereda flera dagar innan servering. Me like! Vid serveringen ringlade jag vit chokladsås på tallriken och la sen på en bit "tårta", siktade över kakao och dekorerade med hallon och björnbär. Mumma! Som vanligt glömde jag att ta en bild :( Men det blev i alla fall riktigt gott, om man får säga så själv!? Nästa gång ska jag nog pröva göra med Baileys eller Amarula i glassen och sätta i lite grovhackad mörk choklad så man får något att bita i... går ju att variera i all oändlighet med olika smaker och färg på glass och maräng. Låt fantasin flöda! :)

Inga kommentarer: