torsdag 22 mars 2012

Tjälknöl med rotfruktgratäng

4 port.



Ingredienser

1 fryst nötstek eller viltstek (à ca 1 kg)

LAG
1 l vatten
1 dl salt
2 msk socker
10 vitpepparkorn
1 msk sambal oelek

ROTFRUKTSGRATÄNG
500 g potatis
2 morötter
2 palsternackor
1 gul lök
2 dl mjölk (3 %)
2 dl vispgrädde
1 msk konc kalvfond
2 vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan eller torkad timjan (2 msk hackad motsvarar 2 tsk torkad)
4 dl riven parmesanost
smör
salt och peppar

Gör så här

Tjälknöl:
Sätt ugnen på 75°C.
Lägg den frysta steken i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen ca 12 timmar.
Stick in en köttermometer efter 4–6 timmar, när köttet har tinat. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen i köttet är 65–70°C.

Lag:
Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt kallna.
Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar.
Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet 4–5 timmar. Om köttet ligger längre i lagen blir det för salt. Skär köttet i tunna skivor.

Rotfruktsgratäng:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och skär löken och potatisen i tunna skivor. Skala och grovriv morot och palsternacka.
Koka upp mjölk, grädde och fond i en kastrull. Lägg i potatis, morötter och palsternacka.
Pressa i vitlöken och krydda med salt och peppar. Låt småkoka under lock ca 15 minuter, rör då och då. Rör ner hälften av osten.
Häll blandningen i en smord form. Strö över timjan och resten av parmesanen. Ställ in i ugnen ca 30 minuter. Servera med tjälknölen.

Receptet och bilden kommer från ICA.se, har dock lagt till lök och lite mer ost i gratängen.

Inga kommentarer: