torsdag 11 november 2010

Kardemumma skorpor



Receptet är ursprungligen från Leila men jag har förenklat det lite för att det är sällan jag har vaniljstång hemma och ingen mortel att stöta kardemumman i. Dessutom ska det egentligen vara mandel och bittermandel i men eftersom jag inte kan äta detta ersätter jag det med solrosfrön. Så så här gör jag istället:

Ingredienser
100 g mjukt smör
1 tsk kardemumma
1 dl socker
1/2 dl råsocker
1 tsk vaniljsocker

2 ägg
1 dl solrosfrön
5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa smör, kardemumma, socker, råsocker och vaniljsocker. Använd degkrokar.

Rör ner ett ägg i taget.

Tillsätt sedan resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn deg.
Jag gjorde mina skorpor glutenfria genom att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix men fick då lägga till ca 2 dl innan degen gick att ta i.

Dela degen i två och rulla två längder som gräddas i 175 grader i mitten av ugnen ca 20 min tills de fått fin färg. Ta ut längderna och sänk värmen i ugnen till 125 grader.

Låt längderna svalna lite och skär sedan i cm tjocka skivor som läggs tillbaka på plåten och in i ugnen igen för torkning, ca 15 min. Jag brukar sen slå av värmen och låta skorporna ligga kvar så de får torka ordentligt.

MUMS!

Inga kommentarer: